Om meg

Eidsøra / Nesset kommune, Norway

tirsdag 18. oktober 2011

BRUK AV SMARTBOARD

Håper og tror at vi er på rett vei, men..............!!??                                                                                                                                                                                Vi fikk smartboard i alle klasserom hos oss nå i høst. Vi har to IKT ansvarlig hos oss som er superbrukere, og som har fått eksterne kurs. I tillegg har vi hatt tre av de andre lærerne med på eksternt kurs (en tra hvert trinn: små-, mellom- og ungdomstrinn). De skal nå i første omgang drive intern opplæring. Vi har kommet så langt at vi har hatt en felles opplæring som gikk ut på å slå på smartboard, litt om hvordan en kan bruke den og hva den kan brukes til. Etterpå ble det satt av tid til utprøving. Vi er nå der at alle skal prøve, feile, lære av hverandre og søke hjelp hos superbruker.

 Leste det som Nina skreiv om smartbord i bloggen sin, og de kommentarene hun fikk.  Fikk noen tips der, samt en følelse av at vi er på riktig vei. Men etter å ha vært inne i noen klasser i forrige uke, fikk jeg ikke den følelsen. For både da jeg skulle bruke smartboard og spurte om de brukte den, fikk jeg samme svar at den ikke har vært i bruk! Dette gjelder langt i fra alle! Men jeg trodde og håpet at alle hadde om så var bare prøvd å skrive på den istedenfor tavla, som vi har bevart ved siden av smartboard. Det er viktig å ha alle med seg, og ja vi har også de som ikke er overbegeistret for den nye teknologien. Men det er også viktig at vi kommer oss videre, ikke bremse opp for de andre og de som vil lære mer. 

Motivasjon, inspirasjon, opplæring og skynde seg langsomt, føler jeg vi har gjort. På skolen vår, som er en 1-10 skole, har vi bestemt at alle klasser skal ha og bruke smartboard. Dette er målet, og det blir stilt krav til lærerne. Vi har ustyret på plass i alle klasser, vi har gitt opplæring (den første) og det er satt av tid. Jeg som leder prøver å inspirere og bruker smartboard selv.

Nå trenger jeg gode råd: Hva gjør vi videre med innføringen av smartboard? 

5 kommentarer:

 1. Vi fikk her på ungdomsstrinnet smartboard på alle undervisningsrom for ca. 5 år siden. Det var stor skepsis, særlig blant de som hadde vært lenge i læreryrket. Vi valgte å ikke ha vanlige tavler i tillegg, de måtte da bruke smartboardene for å skrive på tavle. Det var en brutal start, men alle måtte minimum lære seg å slå på tavla samt bruke den som vanlig skrivetavle. Noen er enda ikke kommet lenger, men de er alltid i bruk!

  SvarSlett
 2. Skru ned kritttavla - for de som tåler det! Hos oss tok de utfordringen.

  Sett av tid til å registrere/logge seg inn på www.smartskole.no. Her er det jo umulig å ikke bli frista til å prøve ut.

  Kjøp lisens på interaktive ressurssider - www.salaby.no eller interaktive tavler i matematikkverk som abakus/multi mm.

  Disse tingene har vekt interesse hos damene som nå har fått smartboard på sitt klasserom!

  Så kan du hilse fra Rauma og si at de er kjempeheldige som har slike tavler på alle klasserom. Tar de dem ikke i bruk kommer vi å henter dem!

  SvarSlett
 3. Tusen takk for gode tips og råd!!
  Skal prøve dette! Og så får jeg true med at Rauma har bruk for flere tavler :)

  SvarSlett
 4. Vi står ved dørterskelen til en tilsvarende utfordring ved Charlottenlund vgs, når vi flytter inn i nybygget (dette har jeg skrevet litt om i bloggen min også). På møtet i IKT-gruppa ble vi enige om følgende tiltak for å sikre opplæring og bruk:
  1) Vi har satt av en liten ressurs (5%) til en "spydspiss" - en lærer som er engasjert og kunnskapsrik. Hun vil være ansvarlig for intern opplæring.
  2) Vi starter med avdelingslederne og resten av ledergruppa ved skolen. Avdelingslederne må være godt kjent med verktøyet og være "harer" - løpe foran og trekke opp.
  3) Deretter vil alle avdelinger få tilbud om en kort opplæring i grunnleggende bruk av SmartBoard.
  4) Alt dette vil skje før innflytting i nybygget. Når nybygget er tatt i bruk vil vi tilby fortsatt avdelingsvis/fagvis opplæring, og vi vil invitere folk fra importøren til å holde kurs i mer avansert bruk av SmartBoard.

  Det første skrittet vil ofte være å bruke SmartBoard til å styre datamaskinen. Dette gir i seg selv en rekke pedagogiske effekter - og det vil vekke nysgjerrigheten hos mange til å gå videre...

  SvarSlett
 5. Her har du fått så mange råd at det ikke er så mye å tilføre.

  Det er ikke sikkert du trenger å ha med deg alle sammen med det samme. Hvorfor ikke lage en liten stormtropp av de mest motiverte? Og la de mest fryktsomme få en plass der de kan øve og prøve uten at de blir eksponert for andres kritiske blikk.

  SvarSlett